Selecteer een pagina

Raja Ampat - Een eerste ontmoeting

Raja Ampat, onderdeel van de Indonesische provincie West-Papoea, bestaat uit 1600 kleine eilanden en wordt ook wel ‘The Last Paradise’ genoemd. Het is een niet makkelijk te bereiken gebied; vanuit Nederland zijn er al minimaal twee vluchten en een boottocht voor nodig, een boottocht van 60 kilometer. Door deze lange en omslachtige reis is Raja Ampat voor het massatoerisme gespaard gebleven.

Vanwege de rijke koraalriffen en de enorme biodiversiteit zijn de eilanden populair bij duikers. Ondanks de vele duik resorts op de eilanden kiezen zij er vaak voor om op boten te verblijven, ook wel liveaboards genoemd. Hierdoor wordt er amper kennis gemaakt met de eilanden en de bevolking.

Toch bereidt Raja Ampat zich voor op het groeiende toerisme. Er worden resorts gebouwd en er wordt gewerkt aan een makkelijkere weg. De grootste bedreiging voor het gebied, zegt de in Papua geboren Bustar Maitar, een voormalige campagnevoerder van Greenpeace Indonesia en organisator van Eco-Nusa Foundation, is massatoerisme.

Het gevoel is dubbel; toerisme zal zorgen voor meer inkomen voor de lokale bevolking, maar vormt een bedreiging voor de cultuur en natuur.